Babka cytrynowa

Co roku o tej porze szukam formy do babki. Przetrząsam szafki w kuchni, sprawdzam, czy nie ukryła się gdzieś w odmętach kredensu, na ostatniej półce, w najodleglejszym zakątku kuchennej zabudowy. Przesuwam garnki, patelnie, brytfanny. Potem wspinam się na krzesło, żeby zajrzeć do tych najwyżej położonych miejsc. Zagłębiam się w czeluściach szaf z ubraniami, nurkuję w kartonowe pudła w piwnicy.

Zawsze przy tej okazji jestem zaskoczona, ile rzeczy człowiek gromadzi. I to mimo tego, że stara się przecież nie gromadzić. Rzeczy pojawiają się w moim domu po cichu i zanim zdążę zaprotestować, już zawłaszczają jakiś fragment przestrzeni.

Z formami na Boże Narodzenie sprawa jest prosta. Foremki do wycinania pierniczków mieszkają w specjalnej świątecznej szafce w przedpokoju, razem z bombkami, łańcuchami, światełkami na choinkę i trzema milionami innych rzeczy. Kiedy przychodzi ich czas, wyjmuję wszystko hurtem. Co innego forma do babki.

Co roku sobie obiecuję, że schowam ją tak, żeby łatwo było ją znaleźć. I co roku jej szukam. Sytuacja jest o tyle niezręczna, że to moja jedyna forma do babki. Jest już stara, z widocznymi odpryskami emalii, ale bardzo ją lubię. Co jakiś czas przymierzam się do zakupu nowej. Czasem już, już mam kliknąć „kup teraz”, ale jakoś nigdy tego nie robię. Co więcej, po przejrzeniu kilku, kilkunastu stron z formami do babek, dochodzę do wniosku, że nie potrzebuję nowej, bo ta stara jest całkiem spoko;)

W tym roku znalazłam ją w ostatniej chwili, bo też ukryłam ją przed sobą wyjątkowo sprytnie – szafce „bożonarodzeniowej”.

Poniżej znajdziecie mój sprawdzony przepis na najlepszą babkę cytrynową. Babka jest cudownie pachnąca i wilgotna, pięknie wyrasta, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Babka cytrynowa

Składniki:

250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej

3/4 szklanki cukru

4 jajka

1,5 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

skórka otarta z 1 cytryny

sok z połowy cytryny

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki gorącej wody

Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

W osobnej misce ucieramy masło z cukrem przez kilka minut.

Następnie, nie przerywając ubijania: dodajemy po jednym jajku. A kiedy masa będzie puszysta, dodajemy stopniowo przesianą z proszkiem mąkę.

Kiedy składniki się połączą, dodajemy sok i skórkę z cytryny.

Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli to keksówka) lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą (jeśli to forma do babki).

Pieczemy w temperaturze 180 stopni C., przez 50 minut.

Składniki na lukier mieszamy ze sobą. Gotowym lukrem polewamy przestudzone ciasto.



Możliwość komentowania została wyłączona.