Kulebiak z kapustą i grzybami

Dziś przynoszę przepis na kolejny świąteczny klasyk z babcinego zeszytu – kulebiak z kapustą i grzybami. Pulchne drożdżowe ciasto i nadzienie, którego zapach nieodłącznie kojarzy się ze Świętami.

No właśnie, a jak u Was pachną Święta? Moje pierwsze skojarzenie to czekolada i pomarańcze. Pewnie przez sentyment do czasów dzieciństwa, kiedy rodzice przynosili tzw. paczki pracownicze, w których obok kilograma słodyczy były zawsze, ale to zawsze pomarańcze.

To pierwsze skojarzenie, ale jak pogrzebię głębiej, to się okazuje, że najważniejszym zapachem Świąt był zapach kapusty z grzybami. Kapusta kiszona, ta najbardziej charakterystyczna rzecz w polskiej kuchni. Ze swoim niepowtarzalnym i niełatwym smakiem. Gotowana, duszona, smażona. Koniecznie z leśnymi grzybami. Taki zapach przed świętami miała każda klatka schodowa i każdy dom. Ten sam farsz wkładało się do pierogów, krokietów, kulebiaków.

Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami zostawiam poniżej. Przypominam też, że kulebiak z kapustą i grzybami to niejedyny świąteczny przepis na blogu! Co powiecie na ekspresowy piernik (klick) ? A może makowiec zawijany (klick) ? No i nie zapomnijcie odwiedzić mnie na Instagramie (klick)

Przepis

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 25g świeżych drożdży
  • 50g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500g kapusty kiszonej
  • 500g kapusty białej świeżej
  • 2 średnie cebule
  • 50g suszonych grzybów
  • sól, pieprz, olej

Do posmarowania:

  • Jajko (całe lub tylko żółtko)
  • łyżka mleka
  • kminek

Kulebiak z kapustą i grzybami. Sposób przygotowania

Grzyby gotuj przez 15 minut. Zlej wywar do kubeczka. Następnie przelej grzyby na sitku zimną wodą, odciśnij i posiekaj drobno.

Cebulę pokrój w drobno i przyrumień na oleju. Wrzuć grzyby i smaż przez 5 minut.

Kapustę surową poszatkuj drobno i wrzuć na patelnię z przyrumienioną cebulką i grzybami. Smaż, aż kapusta lekko zmięknie. Dodaj odciśniętą z soku kapustę kiszoną. Podsmażaj na do miękkości podlewając bulionem z gotowania grzybów i wodą, żeby farsz się nie przypalał. Mieszaj od czasu do czasu. Pod koniec wszystko dokładnie odparuj.

Masło rozpuść i odstaw do przestygnięcia.

Mąkę przesiej do dużej miski.

Odłóż jedną łyżkę na rozczyn do osobnego naczynia. Wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę cukru i ciepłe mleko. Wymieszaj dokładnie, aby drożdże całkowicie się rozpuściły i odstaw do wyrośnięcia, czyli na ok 10 minut.

Do miski z mąką dodaj sól i wyrośnięty rozczyn. Zagnieć ciasto, a kiedy stanie się jednolite, dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj ciasto mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego ok 7 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut.

Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i pozagniataj przez chwilę. Następnie rozwałkuj na prostokąt o grubości ok 1 cm i równomiernie rozłóż na nim kapustę zostawiając po 1 cm wolnej przestrzeni przy brzegach.

Ciasto z kapustą zwijaj jak roladę zaczynając od dłuższego boku. Boki podwiń pod spód. Włóż do wyłożonej papierem keksówki lub owiń papierem do pieczenia, żeby nie rozeszło się na boki.

Przed pieczeniem wierzch posmaruj jajkiem rozkłóconym z 1 łyżką mleka i posyp kminkiem.

Piecz w 180 st. C. przez 40 – 45 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *