Bułki zwyczajne

Nie wertuję książek kucharskich, nie szukam nowych przepisów, nie mam do tego głowy. Nie mam głowy do wszystkiego co mnie zajmowało przed 24.02. Jak wielu ludzi w ostatnim czasie, budzę się i zasypiam z telefonem w ręku. A zaraz po przebudzeniu sprawdzam informacje.

Gotuję prosto. Dania, które znam na pamięć. Szczerze mówiąc gdyby nie dzieci, pewnie zapominałabym o jedzeniu. Czasem tylko, kiedy wszyscy już zasną, piekę zwykłe bułki. Głównie dlatego, że to mnie uspokaja. Siedzę w gęstej wieczornej ciszy i gapię się w piekarnik jak w telewizor. Bułki rumienią się i rosną, w powietrzu unosi się zapach, który mógłby być przepisywany na receptę;-)

Przepis na Bułki Zwyczajne pochodzi z zeszytu mojej Babci. Zaraz po upieczeniu bułki mają chrupiącą skórkę, która z czasem mięknie i porowaty, ale dość zwarty  miąższ. Przygotowuje się je błyskawicznie. A przepis jest tak prosty, że raczej nie ma możliwości żeby się coś nie udało.

Składniki

  • 20 g świeżych drożdży
  • 100 g wody
  • 100 g lekko podgrzanego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka stopionego lub bardzo miękkiego masła
  • ½ łyżeczki soli
  • 300 g mąki pszennej
  • do posmarowania: jajko rozkłócone z łyżką wody
  • do posypania: mąka

Przepis

  1. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Wymieszaj z wodą i mlekiem i Odstaw na 15 minut.
  2. Dodaj przesianą mąkę, masło, sól i wyrób gładkie ciasto. Jeśli używasz miksera – zajmie to około 5 minut.
  3. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrastania.
  4. Ciasto wyjmij z miski i podziel na 8 kawałków. Z każdego kawałka uformuj okrągłą bułeczkę. Bułeczki układaj na blasze wyłożonej papierem, zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrastania, w tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 st C.
  5. Kiedy bułeczki podrosną, posmaruj je jajkiem i oprósz mąką.
  6. Wstaw do piekarnika.

Piecz 10 – 12 minut.



Możliwość komentowania została wyłączona.