Królewiec pani Doroty


Meblościanka na wysoki połysk stoi pusta. Jej zawartość tłoczy się na stole. Talerze płytkie i głębokie, waza, sosjerki; kieliszki: maleńkie do wódki, kryształowe koniakówki, wysokie szklanki i literatki. Ścisk nieprawdopodobny. Jak zresztą w całym mieszkaniu. Będzie ze trzy osoby na metr kwadratowy. Jest gwarnie i wesoło. Rytmicznie pobrzękuje szkło.
W drugim pokoju dzieci przygotowują koncert. Choreografię mają już dopiętą, jeszcze poprawią wokale, znajdą dezodoranty, które zamienią w mikrofony i będą mogły wystąpić na tle meblościanki. Ale przedtem – ciasto.
Przez wąski przedpokój płyną do kuchni talerze, widelce, noże stołowe. Sosjerki i salaterki. W przeciwnym kierunku deserowe talerzyki z zieloną obwódką i pozłacanym wzorkiem. Ktoś liczy kawy. Będzie dziesięć czarnych i cztery z mleczkiem. Na stół wjeżdżają talerzyki, maleńkie widelczyki i szklanki z kawą, zaparzoną z grubym kożuszkiem.
A na koniec, kiedy już wszystko gotowe wchodzi on – Królewicz. Cały na biało.
Czy ktoś jeszcze robi takie ciasta? Proste przekładańce z z budyniem? Przy których trzeba się napracować – upiec dwa rodzaje ciasta ( biszkopt i kruche). I naczekać – bo najlepszy jest dzień, dwa po zrobieniu kiedy miodowe blaty miękną. Królewicz ma urok retro, lekko przykurzoną elegancję w stylu „ u cioci na imieninach”. Niewątpliwie wypiek sentymentalny. Wspomnienie lat 90 tych. Dla mnie osobiście – wehikuł czasu.

Na początek rzecz najważniejsza – na ciasto wylewamy gorącą masę budyniową. Dzięki temu miodowe ciasto zmięknie, biszkopt nabierze wilgoci, a całość będzie rozpływać się w ustach.
Forma ma u mnie 35 x 24 cm
Lista składników
Ciasto miodowe :
- 300 g mąki ( u mnie 1 i ¾ szklanki)
- 100 g cukru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 150 g masła
Ciasto biszkoptowe:
- 5 jaj
- 5 łyżeczek cukru
- 5 łyżek mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 80 g cukru ( trochę mniej niż ½ szklanki)
- 500 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Polewa czekoladowa:
- 50 g kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 50 g masła
- Ciasto miodowe: wszystkie składniki połączyć. Wyrobić ciasto, podzielić na dwie części i oddzielnie je upiec.
- Ciasto biszkoptowe: Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać cukier, po jednym żółtku, wreszcie szpatułką wmieszać mąkę z proszkiem. Piec do suchego patyczka ( ok. 30 minut ) w temperaturze 180 stopni C.
- Krem budyniowy: odlać niepełną szklankę mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym mleku rozmieszać mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującego się mleka, nieustannie i wartko mieszając aby nie zrobiły się grudki. Gotować, ciągle mieszając 1 minutę. Następnie dodać kawałki masła i dokładnie wymieszać aż masło się rozpuści.
- Jeden blat kruchego ciasta ułożyć w wyłożonej papierem formie. Na ciasto wylać połowę masy budyniowej i nakryć biszkoptem. Pozostały krem wylać na biszkopt i przykryć drugą częścią kruchego ciasta. Z wierzchu ciasto oblać ciepłą polewą, której składniki należy połączyć i zagotować w osobnym rondelku.