Podsumowanie stycznia i puszyste drożdżówki z czekoladą

Kończy się styczeń. Chciałoby się powiedzieć – na szczęście. To był miesiąc triumfalnego pochodu wirusów przez nasz dom. Chorowaliśmy na zmianę i jednocześnie. Kończyła się jedna infekcja i zaczynała kolejna. Pomyślałam, że zrobię małe podsumowanie. Gdzie bywałam? Co robiłam? Polecam, nie polecam.
A zatem, w rankingu miejsc, w których bywałam najczęściej zdecydowanie wygrywa… przychodnia zdrowia. Z panią doktor z naszej przychodni (pediatrą) chyba się zakoleguję. Wyłączając męża i dzieci była osobą, którą widywałam w styczniu najczęściej.
Na drugim miejscu, zaraz za przychodnią, plasuje się Biedronka. Tak się składa, że akurat do niej mam najbliżej. Szczerze polecam osobom, które z powodu chorujących dzieci mają 30 minut wychodnego dziennie i w tym czasie, muszą jeszcze zrobić zakupy. Sprawdza się rewelacyjnie. Przy odrobinie szczęścia można nawet z kimś pogadać. Ostatnio pewien starszy pan, widząc że biorę z lodówki drożdże, zapytał – Na ciasto? Czy pędzi pani? Roześmialiśmy się. Nagle pan spoważniał, powiódł wzrokiem po półkach pełnych towaru i dodał – Pani spojrzy na te ceny! Ciężkie czasy idą. Może warto się nauczyć?
Póki co piekę.
Otulam dom kojącym zapachem drożdżowego ciasta i po cichu liczę, że luty będzie dla nas łaskawszy. Dziś drożdżówki z czekoladą. Puszyste i delikatne. Najlepsze jeszcze ciepłe – jak to drożdżówki.


Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
200 ml mleka
80 g masła
90 g cukru
Na nadzienie:
150 g czekolady ( słodkiej, gorzkiej, pół na pół – jak lubisz)
1 łyżka masła
2 łyżki mleka lub śmietanki
Do posmarowania:
1 żółtko
1 łyżka mleka
1.Przygotuj rozczyn: drożdże wymieszaj z cukrem, 100 ml mleka i łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.
2.Resztę mleka podgrzej i rozpuść w niej masło.
3.Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i cukier. Następnie wlej rozczyn drożdżowy i zacznij łączyć składniki łyżką. Dodaj jajka i wlej ciepłe mleko z masłem. Mieszaj jeszcze przez chwilę.
4.Kiedy składniki wstępnie się połączą możesz zacząć wyrabiać ciasto. Ręką lub za pomocą miksera planetarnego. Jak wolisz. Wyrabiaj ok. 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
5.Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45minut.
6. Przygotuj nadzienie: składniki na nadzienie rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.
7.Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i chwilę wyrabiaj. Podziel na cztery części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt, wysmaruj nadzieniem i zwiń w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na 5 kawałków i odstaw do podrośnięcia na ok. 30 min.
- Wysmaruj bułki jajkiem rozkłóconym z mlekiem i piecz w dwóch turach. Na blasze wyłożonej papierem, w temp. 180 stopni C, przez ok. 20 min.