Podsumowanie stycznia i puszyste drożdżówki z czekoladą

Kończy się styczeń. Chciałoby się powiedzieć – na szczęście. To był miesiąc triumfalnego pochodu wirusów przez nasz dom. Chorowaliśmy na zmianę i jednocześnie. Kończyła się jedna infekcja i zaczynała kolejna. Pomyślałam, że zrobię małe podsumowanie. Gdzie bywałam? Co robiłam? Polecam, nie polecam.

A zatem, w rankingu miejsc, w których bywałam najczęściej zdecydowanie wygrywa… przychodnia zdrowia. Z panią doktor z naszej przychodni (pediatrą) chyba się zakoleguję. Wyłączając męża i dzieci była osobą, którą widywałam w styczniu najczęściej.

Na drugim miejscu, zaraz za przychodnią, plasuje się Biedronka. Tak się składa, że akurat do niej mam najbliżej. Szczerze polecam osobom, które z powodu chorujących dzieci  mają 30 minut wychodnego dziennie i  w tym czasie, muszą jeszcze zrobić zakupy. Sprawdza się rewelacyjnie. Przy odrobinie szczęścia można nawet z kimś pogadać. Ostatnio  pewien starszy pan, widząc że biorę z lodówki drożdże, zapytał – Na ciasto? Czy pędzi pani? Roześmialiśmy się. Nagle pan spoważniał, powiódł wzrokiem po półkach pełnych towaru i dodał – Pani spojrzy na te ceny! Ciężkie czasy idą. Może warto się nauczyć?

Póki co piekę.

Otulam dom  kojącym zapachem drożdżowego ciasta i po cichu liczę, że luty będzie dla nas łaskawszy.  Dziś drożdżówki z czekoladą. Puszyste i delikatne.  Najlepsze jeszcze ciepłe – jak to drożdżówki.

Składniki:

500 g mąki pszennej

25 g świeżych drożdży

200 ml mleka

80 g masła

90 g cukru

 

Na nadzienie:

150 g czekolady ( słodkiej, gorzkiej, pół na pół – jak lubisz)

1 łyżka masła

2 łyżki mleka lub śmietanki

 

 

Do posmarowania:

1 żółtko

1 łyżka mleka

 

1.Przygotuj rozczyn: drożdże wymieszaj z cukrem, 100 ml mleka i łyżką mąki. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

2.Resztę mleka podgrzej i rozpuść w niej masło.

3.Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj sól i cukier. Następnie wlej rozczyn drożdżowy i zacznij łączyć składniki łyżką. Dodaj jajka i wlej ciepłe mleko z masłem. Mieszaj jeszcze przez chwilę.

4.Kiedy składniki wstępnie się połączą możesz zacząć wyrabiać ciasto. Ręką lub  za pomocą miksera planetarnego. Jak wolisz. Wyrabiaj ok. 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

5.Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 45minut.

6. Przygotuj nadzienie: składniki na nadzienie rozpuść w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszaj.

7.Wyrośnięte ciasto wyjmij na stolnicę i chwilę wyrabiaj. Podziel na cztery części. Każdą część rozwałkuj na prostokąt, wysmaruj nadzieniem i zwiń w roladkę wzdłuż dłuższego boku. Pokrój na 5 kawałków i odstaw do podrośnięcia na ok. 30 min.

  1. Wysmaruj bułki jajkiem rozkłóconym z mlekiem i piecz w dwóch turach. Na blasze wyłożonej papierem, w temp. 180 stopni C, przez ok. 20 min.

 

 



Możliwość komentowania została wyłączona.