Nie oszukuj się Kochanie, czyli nieprzyzwoicie słodka tarta cytrynowa

Mąż mi mówi, żebym się nie oszukiwała. Żaden to blog kulinarny, raczej cukierniczy. Kręci nosem, że jak w chatce u Baby Jagi – same słodycze. Wszystko się błyszczy i lepi od cukru, kruszą się ciastka, rosną drożdże, prószy cukrowy śnieg. Słowa te biorę za dobrą monetę i rozpływam się jak czekolada w upale, bo słodycze uwielbiam. I wtedy, niespodziewanie dostaję łyżkę dziegciu – Może trzeba zmienić nazwę na Zeszyt z Deserami? Bo ta jest myląca.

Ale jak to? – myślę sobie – Przecież są tutaj przepisy na różne specjały, niekoniecznie słodkie. Zaglądam w starsze wpisy i okazuje się, że na siedemnaście, trzy nie są deserem. W tym dwie zupy i sałatka. Trochę mało, rzeczywiście. Obiecuję więc, że się poprawię.

Ale jeszcze nie teraz – żeby nie było, że się tak męża słucham;-)

Dziś jeszcze będzie słodko, bo przypomniałam sobie o tarcie cytrynowej z bezą. Ostatnio ktoś mi powiedział, że to jest ciasto „spełnione”. Wszystko w nim jest w punkt – cieniutka warstewka kruchego ciasta, które pozostawia na języku maślano – słonawe wrażenia, arcywyrazisty cytrynowy curd i łagodna ultrasłodka beza. Co za połączenie!

No i to przebijanie się przez bezową skorupkę, żeby dostać się do aksamitnego wnętrza. Jedno z najbardziej zmysłowych połączeń teksturowych w kuchni. Jak skorupka z zapieczonego sera na zupie cebulowej, cukrowa tafla w crema brulle, warstwa czekolady na waniliowych lodach.

Słowem, to jest dobre. Nieprzyzwoicie.

Kruche ciasto

200 g mąki pszennej

140 g zimnego masła

50 g cukru pudru

1 jajko

Szczypta soli

 

Lemon curd

2 cytryny

2 jajka

70g masła

100 g cukru

 

Beza:

3 białka

150 g  cukru

 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od zrobienia spodu tarty. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto,  zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

 

  1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż do formy. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz przez 20 min.

 

  1. Lemon curd. Do miseczki zetrzyj skórkę z obu cytryn i wyciśnij z nich sok. Dodaj resztę składników – roztrzepane jajka, cukier, masło. Zamieszaj. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

 

  1. Białka z cukrem ubij przy pomocy miksera na sztywną, lśniącą masę.

 

  1. Na podpieczony spód wyłóż lemon curd. Następnie bezę. Całość wstaw do piekarnika na 30 min, aż beza się lekko zrumieni.


Możliwość komentowania została wyłączona.