Nie oszukuj się Kochanie, czyli nieprzyzwoicie słodka tarta cytrynowa

Mąż mi mówi, żebym się nie oszukiwała. Żaden to blog kulinarny, raczej cukierniczy. Kręci nosem, że jak w chatce u Baby Jagi – same słodycze. Wszystko się błyszczy i lepi od cukru, kruszą się ciastka, rosną drożdże, prószy cukrowy śnieg. Słowa te biorę za dobrą monetę i rozpływam się jak czekolada w upale, bo słodycze uwielbiam. I wtedy, niespodziewanie dostaję łyżkę dziegciu – Może trzeba zmienić nazwę na Zeszyt z Deserami? Bo ta jest myląca.
Ale jak to? – myślę sobie – Przecież są tutaj przepisy na różne specjały, niekoniecznie słodkie. Zaglądam w starsze wpisy i okazuje się, że na siedemnaście, trzy nie są deserem. W tym dwie zupy i sałatka. Trochę mało, rzeczywiście. Obiecuję więc, że się poprawię.
Ale jeszcze nie teraz – żeby nie było, że się tak męża słucham;-)
Dziś jeszcze będzie słodko, bo przypomniałam sobie o tarcie cytrynowej z bezą. Ostatnio ktoś mi powiedział, że to jest ciasto „spełnione”. Wszystko w nim jest w punkt – cieniutka warstewka kruchego ciasta, które pozostawia na języku maślano – słonawe wrażenia, arcywyrazisty cytrynowy curd i łagodna ultrasłodka beza. Co za połączenie!
No i to przebijanie się przez bezową skorupkę, żeby dostać się do aksamitnego wnętrza. Jedno z najbardziej zmysłowych połączeń teksturowych w kuchni. Jak skorupka z zapieczonego sera na zupie cebulowej, cukrowa tafla w crema brulle, warstwa czekolady na waniliowych lodach.
Słowem, to jest dobre. Nieprzyzwoicie.

Kruche ciasto
200 g mąki pszennej
140 g zimnego masła
50 g cukru pudru
1 jajko
Szczypta soli
Lemon curd
2 cytryny
2 jajka
70g masła
100 g cukru
Beza:
3 białka
150 g cukru
Sposób przygotowania:
- Zacznij od zrobienia spodu tarty. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę do tarty wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i przełóż do formy. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem. Piecz przez 20 min.
- Lemon curd. Do miseczki zetrzyj skórkę z obu cytryn i wyciśnij z nich sok. Dodaj resztę składników – roztrzepane jajka, cukier, masło. Zamieszaj. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
- Białka z cukrem ubij przy pomocy miksera na sztywną, lśniącą masę.
- Na podpieczony spód wyłóż lemon curd. Następnie bezę. Całość wstaw do piekarnika na 30 min, aż beza się lekko zrumieni.