Taki prosty. Torcik Delicje

W Torcie Delicje nie ma kremu. Maślanego, śmietanowego, budyniowego, na bezie szwajcarskiej. Żadnego. Ani musu, ani nawet genashu czekoladowego. I dobrze, bo w tym wypadku, wcale ich nie potrzeba;-)
Tort przekłada się dżemem i polewa gorzką czekoladą. Tylko tyle. Powinien smakować jak delicje szampańskie i rzeczywiście bardzo je przypomina. Podoba mi się ta jego skromność. W ogóle im więcej efektownych, wielowarstwowych tortów, z kolorowymi kremami, z chrupką, z żelką, bez żelki, otynkowanych, zamurowanych masą cukrową, zdobnych w figurki z cukru, pięknych jak marzenie – tym bardziej szukam czegoś innego.
Stare książki kucharskie są pełne przepisów na torty ultra proste, jakich dziś nikt już nie robi. „Biszkopt przekrój na pół, przełóż dżemem i polukruj”. Ot cały przepis – na podobne trafiałam niejednokrotnie. A także tortów na kruchym lub ucieranym cieście, które mam wrażenie zupełnie już poszły w odstawkę. Za takimi właśnie tęsknię ostatnio.
Przyznam, że odrobinę się obawiałam czy tort nie będzie zbyt suchy – jak się okazało, zupełnie niepotrzebnie. Całość jest mocno naponczowana, wilgotna, dodatkowo blaty biszkoptu mocno nasiąkają dżemem. A dżem najlepiej wybrać wyrazisty np. wiśniowy ( który dodatkowo mistrzowsko komponuje się z czekoladą) lub porzeczkowy. Nie potrzeba szczegółowej instrukcji składania, ani specjalnych umiejętności. Biszkopt, dżem, biszkopt, dżem, na koniec polewa z czekolady – taki prosty to tort.


Składniki:
5 jaj
200g cukru
150g mąki pszennej, np. tortowej
40g mąki ziemniaczanej ( jedna łyżka)
80 g kakao
do nasączenia – 200 ml słabej herbaty/ wody z cytryną/ wody z odrobiną spirytusu, amaretto lub innego alkoholu
do przełożenia – 150 ml dżemu ( u mnie morelowy)
na polewę – 150 g gorzkiej czekolady, 50 g masła, 50 ml mleka
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Dżem należy zblendować lub przetrzeć przez sito, żeby zyskał jednolitą konsystencję.
- Jajka ubij z cukrem na białą puszystą masę.
- Obie mąki i kakao wymieszaj razem i przesiej przez sitko. Następnie partiami dodawaj do masy jajecznej i delikatnie mieszaj szpatułką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
- Gotową masę wlej do formy, wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piecz do suchego patyczka, czyli ok. 40 minut.
- Wystudzony biszkopt przekrój na trzy blaty. Pierwszy blat umieść na paterze, nasącz go 1/3 pączu i posmaruj połową przygotowanego dżemu. Następnie powtórz to z drugim blatem. Trzeci blat wystarczy nasączyć ponczem.
- Przygotuj polewę czekoladową – czekoladę rozkrusz, dodaj masło, cukier i łyżkę mleka, podgrzej delikatnie i wymieszaj do połączenia się składników. Polewa powinna być aksamitna.
- Rozsmaruj polewę na wierzchu i po bokach tortu.
Dodaj komentarz