Kruche rogaliki z drzemkowego bloga

To jest blog drzemkowy.

Każde ciasto i zdjęcie, każdą zupę i sałatkę zrobiłam w czasie drzemek mojej młodszej córki. I ten tekst też piszę licząc, że się szybko nie obudzi.

Wieczorami jest za dużo do zrobienia. Odrabianie lekcji ze starszą – Sama zrobię, ale ty mi sprawdź to. I to. I jeszcze to i to. I pamiętaj, że tamto też.

Szykowanie rzeczy na następny dzień – Plecak spakowałam, jeszcze tylko strój na wuef, kostium na przedstawienie, tamte książki, te ćwiczenia i flamastry.

Gaszenie pożaru – Mamo jeszcze miałam zrobić plakat na jutro!

Serwisowanie komputera – Mamooo coś tu się wiesza i nie mogę dokończyć filmu!

Akcje poszukiwawcze – Czy ktoś widział moją gumkę do mazania/ temperówkę / książkę/ skarpetkę/ szczotkę / spinkę / lalkę / maskotkę /świnkę – skarbonkę?

I usypianie Młodszej. Niekończące się usypianie. Bo wieczorami Mała jest zwykle bardzo energiczna. W przeciwieństwie do mnie. Kiedy wreszcie zaśnie, to nie mam już na nic siły.

Co innego drzemka w ciągu dnia. Mniej – więcej w okolicach jedenastej zasypia na spacerze, bezproblemowo i mocno. I śpi w wózku, zawinięta w kokon z kocyka – długo, przynajmniej dwie godziny. Wracamy do domu, parzę sobie kawę, i piekę, gotuję, robię zdjęcia.

Trochę się tylko martwię co będzie jak przestanie spać w dzień.

Dziś rogaliki z kruchego ciasta. Z konfiturą z wiśni, bo akurat „była na stanie”, ale dobre ze wszystkim. Zawsze mnie zachwyca, jak uniwersalne jest kruche ciasto pod względem połączeń smakowych. Czegokolwiek się nie włoży do środka, wychodzi wspaniale. Trzeba tylko pamiętać, że nadzienie nie może być zbyt płynne, bo rogaliki są maleńkie i będzie ono wyciekać. Wypiek tak delikatny, kruchy i maślany, że ciężko mu się oprzeć.

Tylko po co się opierać?

Przepis na około 50 rogalików.

400 g mąki pszennej lub orkiszowej

250 g masła

70 g cukru

szczypta soli

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

200 g dżemu lub konfitury z wiśni

 

  1. Mąkę, masło, cukier posiekaj razem, następnie dodaj śmietanę i żółtka. Szybko zagnieć ciasto (można to zrobić w mikserze, płaskim mieszadłem).
  2. Podziel ciasto na sześć równych części i włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
  3. Wyjmij jedną część schłodzonego ciasta. Resztę trzymaj w lodówce. Rozwałkuj cienko, na 3-4 mm ( najlepiej między arkuszami papieru do pieczenia) i odrysuj koło od dużego talerza.
  4. Podziel koło na 8 trójkątów. Na każdym umieść pół łyżeczki konfitury. Zwiń rulonik rozpoczynając od szerszego boku i uformuj rogalik w taki sposób, żeby szpic znalazł się pod spodem.
  5. Układaj rogaliki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 190 stopni przez około 15 minut, aż się lekko zarumienią.

 

 

 



2 odpowiedzi na “Kruche rogaliki z drzemkowego bloga”

  1. Arleta Judziak pisze:

    Dzień dobry.
    Czy zamiast kwaśnej śmietany mogę dodać świeżą śmietanę, ściągniętą z mleka ale schłodzoną? Już dawno nie kupuję nabiału w sklepach i dlatego pytam.
    Pozdrawiam Arleta Judziak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *