Ciasto ucierane z rabarbarem

Zawsze gdzieś w rogu ogródka. Nie po środku, nie z boku, tylko właśnie w rogu – tak go pamiętam. W maleńkim ogródku warzywnym mojej mamy, i w rozległym babci, na działce u cioci, i u sąsiadów, w ogóle we wszystkich ogródkach w okolicy. Rabarbar zawsze rósł w rogu. Otwierał swoje ciężkie, szerokie liście w kącie prostym ogrodzenia, tuż przy płocie albo metalowej siatce.

Był pierwszym zwiastunem nadchodzącego lata

Zapowiedzią ciepłych wieczorów, świetlików nad łąką, gęsiej skórki po wyjściu z jeziora i złocistej opalenizny. Kiedy pojawiał się w ciastach i kompotach działa się magia. Noce zaczynały się gwałtownie kurczyć, a dni wydłużać. Powietrze stawało się łagodne jak pieszczoty, wszystko wokół zieleniło się i rozkwitało. Od zapachu bzu i jabłoni mąciło się w głowie, ubywało zmarszczek i rozsądku. Ciężko się było zabrać do jakiejkolwiek roboty. Wkrótce potem dawano dzieciom świadectwa i zamykano szkoły. Ludzie pakowali plecaki i ruszali w drogę. Nawet ci od dawna zastygli w fotelach, jak owady w bursztynie, zaczynali myśleć o podróżach. Choćby niedalekich, choćby kolejką pod miasto – do lasu, nad wodę…

Uwielbiam rabarbar

Za urodę i smak. Najbardziej w ciastach i kompotach, ale pierwszy kawałek muszę zjeść na świeżo obtoczony w cukrze. Rabarbar rzeczywiście jest zapowiedzią tego co lata. W jego chrupiących, solidnych łodygach znajdziecie smak kwaśnych jabłek, czerwonych porzeczek, agrestu i truskawek. Najlepiej mu robi kremowa słodycz ciast z dużą ilością masła – kruchych lub ucieranych, no i wanilia! Kruche ciasto i rabarbar zostały stworzone po to, żeby jeść je z lodami waniliowymi. Dzisiaj zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem. Najprostsze, takie co to właściwie robi się samo. Bo nie jest łatwo zabrać się do jakiejś większej pracy, kiedy kwitną jabłonie i pachną bzy:)

Ciasto ucierane z rabarbarem

składniki:

4 jajka

1 szkl cukru

2 szkl mąki

250 g masła lub margaryny

cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

400 g rabarbaru

1 łyżka cukru do obsypania rabarbaru

Sposób wykonania:

1. Rabarbar umyj, pokrój w niewielkie kawałki i zasyp cukrem.

2. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem do białości. Następnie nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.

3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ucieraj jeszcze przez chwilę na jednolitą masę.

4. Formę wysmaruj masłem/margaryną i obsyp bułką tartą. Ciasto rozprowadź w formie.

5. Na cieście rozłóż równomiernie rabarbar i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.

Przestudzone ciasto ucierane z rabarbarem posyp cukrem pudrem.

Gotowe!

Ciasto ucierane z rabarbarem to niejedyny słodki przepis na rabarbar blogu. Co powiecie na puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką? (klik) A może wilgotne i super proste ciasto jogurtowe? (klik) I przypominam, że możecie mnie znaleźć też na instagramie (klik).



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *