Ciasto ucierane z rabarbarem

Zawsze gdzieś w rogu ogródka. Nie po środku, nie z boku, tylko właśnie w rogu – tak go pamiętam. W maleńkim ogródku warzywnym mojej mamy, i w rozległym babci, na działce u cioci, i u sąsiadów, w ogóle we wszystkich ogródkach w okolicy. Rabarbar zawsze rósł w rogu. Otwierał swoje ciężkie, szerokie liście w kącie prostym ogrodzenia, tuż przy płocie albo metalowej siatce.
Był pierwszym zwiastunem nadchodzącego lata
Zapowiedzią ciepłych wieczorów, świetlików nad łąką, gęsiej skórki po wyjściu z jeziora i złocistej opalenizny. Kiedy pojawiał się w ciastach i kompotach działa się magia. Noce zaczynały się gwałtownie kurczyć, a dni wydłużać. Powietrze stawało się łagodne jak pieszczoty, wszystko wokół zieleniło się i rozkwitało. Od zapachu bzu i jabłoni mąciło się w głowie, ubywało zmarszczek i rozsądku. Ciężko się było zabrać do jakiejkolwiek roboty. Wkrótce potem dawano dzieciom świadectwa i zamykano szkoły. Ludzie pakowali plecaki i ruszali w drogę. Nawet ci od dawna zastygli w fotelach, jak owady w bursztynie, zaczynali myśleć o podróżach. Choćby niedalekich, choćby kolejką pod miasto – do lasu, nad wodę…
Uwielbiam rabarbar
Za urodę i smak. Najbardziej w ciastach i kompotach, ale pierwszy kawałek muszę zjeść na świeżo obtoczony w cukrze. Rabarbar rzeczywiście jest zapowiedzią tego co lata. W jego chrupiących, solidnych łodygach znajdziecie smak kwaśnych jabłek, czerwonych porzeczek, agrestu i truskawek. Najlepiej mu robi kremowa słodycz ciast z dużą ilością masła – kruchych lub ucieranych, no i wanilia! Kruche ciasto i rabarbar zostały stworzone po to, żeby jeść je z lodami waniliowymi. Dzisiaj zwykłe ciasto ucierane z rabarbarem. Najprostsze, takie co to właściwie robi się samo. Bo nie jest łatwo zabrać się do jakiejś większej pracy, kiedy kwitną jabłonie i pachną bzy:)



Ciasto ucierane z rabarbarem
składniki:
4 jajka
1 szkl cukru
2 szkl mąki
250 g masła lub margaryny
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
400 g rabarbaru
1 łyżka cukru do obsypania rabarbaru
Sposób wykonania:
1. Rabarbar umyj, pokrój w niewielkie kawałki i zasyp cukrem.
2. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem do białości. Następnie nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym jajku.
3. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ucieraj jeszcze przez chwilę na jednolitą masę.
4. Formę wysmaruj masłem/margaryną i obsyp bułką tartą. Ciasto rozprowadź w formie.
5. Na cieście rozłóż równomiernie rabarbar i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 1 godzinę, do suchego patyczka.
Przestudzone ciasto ucierane z rabarbarem posyp cukrem pudrem.
Gotowe!
Ciasto ucierane z rabarbarem to niejedyny słodki przepis na rabarbar blogu. Co powiecie na puszyste ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką? (klik) A może wilgotne i super proste ciasto jogurtowe? (klik) I przypominam, że możecie mnie znaleźć też na instagramie (klik).
Dodaj komentarz