Kruche ciasto z wiśniami

To ciasto kojarzy mi się z upalnym popołudniem i pustką na ulicach. Z dojrzałym latem, które zbiera się już do wyjścia. Z pierwszymi objawami jesieni, na które nie ma lekarstwa. Chodzę po okolicy i napawam się ciszą. Zaglądam do zaprzyjaźnionych sklepów i wydeptuję ścieżki na pobliskich placach zabaw. Lubię miasto w połowie sierpnia, kiedy wszyscy są jeszcze na wakacjach. Brak kolejek, przejrzałe wiśnie zalegające na chodnikach i senna atmosfera. Niebawem przyjdzie wrzesień i wszystko przyspieszy jak za naciśnięciem guzika. Znów będziemy stać w korkach, wieszać na lodówce długą listę rzeczy do zrobienia na już i patrzeć jak skracają się dni. Dzieciaki wrócą do szkoły, na pobliskim bazarze zapełnią się alejki między straganami i będę się przeciskać po papierówki.

Ale póki co wszędzie jest pusto. Kupuję wiśnie i bez pośpiechu gadam sobie ze sprzedawczynią na stoisku. O ciastach i dżemach. O kompotach na zimę. O smażeniu powideł. I o tym, że dziecko już takie duże, a dopiero co, przecież, w tym nosidełku… Potem dryluję te wiśnie i piekę z nich ciasto. Takie na miękko-kruchym spodzie, z bezową pianką i kruszonką.

Takie, co to się kojarzy z upalnym popołudniem i pustką na ulicach. Z dojrzałym latem, które za chwilę musi już iść.

Kruche ciasto z wiśniami, pianką i kruszonką

Ciasto kruche:

400g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

200g masła

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki cukru pudru

2 żółtka

1 łyżka kwaśnej śmietany

szczypta soli

 

Nadzienie:

1kg wiśni

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Beza:

2 białka

100g cukru

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

  1. Formę o wymiarach 24 x 30 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą
  2. Składniki na ciasto przełóż do miski i szybko zagnieć. Uformuj kulę i odkrój z niej 1/3, tak na oko. Następnie obie części ciasta włóż osobno do miseczek, przykryj talerzykami i wstaw do lodówki na 40 min.
  3. Po tym czasie wyjmij z lodówki większą część ciasta. Rozwałkuj ją pomiędzy dwoma arkuszami papieru i przełóż do formy. Najwygodniej jest zdjąć górny arkusz papieru i obracając placek do góry nogami przełożyć go do formy. Kiedy ciasto jest już w formie wystarczy zdjąć drugi arkusz i podociskać je, żeby dobrze przylegało do blaszki. Formę z ciastem włóż do lodówki jeszcze na 30 minut. Następnie wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30 minut.
  4. Wiśnie wydryluj, zmieszaj z mąką ziemniaczaną i wyłóż na ciasto.
  5. Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec, po łyżeczce, dodawaj cukier nie przerywając ubijania. Pianę wyłóż na wiśnie.
  6. Na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta. Całość wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *