Kruche ciasto z wiśniami

To ciasto kojarzy mi się z upalnym popołudniem i pustką na ulicach. Z dojrzałym latem, które zbiera się już do wyjścia. Z pierwszymi objawami jesieni, na które nie ma lekarstwa. Chodzę po okolicy i napawam się ciszą. Zaglądam do zaprzyjaźnionych sklepów i wydeptuję ścieżki na pobliskich placach zabaw. Lubię miasto w połowie sierpnia, kiedy wszyscy są jeszcze na wakacjach. Brak kolejek, przejrzałe wiśnie zalegające na chodnikach i senna atmosfera. Niebawem przyjdzie wrzesień i wszystko przyspieszy jak za naciśnięciem guzika. Znów będziemy stać w korkach, wieszać na lodówce długą listę rzeczy do zrobienia na już i patrzeć jak skracają się dni. Dzieciaki wrócą do szkoły, na pobliskim bazarze zapełnią się alejki między straganami i będę się przeciskać po papierówki.
Ale póki co wszędzie jest pusto. Kupuję wiśnie i bez pośpiechu gadam sobie ze sprzedawczynią na stoisku. O ciastach i dżemach. O kompotach na zimę. O smażeniu powideł. I o tym, że dziecko już takie duże, a dopiero co, przecież, w tym nosidełku… Potem dryluję te wiśnie i piekę z nich ciasto. Takie na miękko-kruchym spodzie, z bezową pianką i kruszonką.
Takie, co to się kojarzy z upalnym popołudniem i pustką na ulicach. Z dojrzałym latem, które za chwilę musi już iść.

Kruche ciasto z wiśniami, pianką i kruszonką
Ciasto kruche:
400g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
200g masła
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany
szczypta soli
Nadzienie:
1kg wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Beza:
2 białka
100g cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Formę o wymiarach 24 x 30 cm wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą
- Składniki na ciasto przełóż do miski i szybko zagnieć. Uformuj kulę i odkrój z niej 1/3, tak na oko. Następnie obie części ciasta włóż osobno do miseczek, przykryj talerzykami i wstaw do lodówki na 40 min.
- Po tym czasie wyjmij z lodówki większą część ciasta. Rozwałkuj ją pomiędzy dwoma arkuszami papieru i przełóż do formy. Najwygodniej jest zdjąć górny arkusz papieru i obracając placek do góry nogami przełożyć go do formy. Kiedy ciasto jest już w formie wystarczy zdjąć drugi arkusz i podociskać je, żeby dobrze przylegało do blaszki. Formę z ciastem włóż do lodówki jeszcze na 30 minut. Następnie wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez ok. 30 minut.
- Wiśnie wydryluj, zmieszaj z mąką ziemniaczaną i wyłóż na ciasto.
- Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec, po łyżeczce, dodawaj cukier nie przerywając ubijania. Pianę wyłóż na wiśnie.
- Na wierzch zetrzyj mniejszą część ciasta. Całość wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut.
Dodaj komentarz