Na grzyby. Najlepsza zupa z borowików.

Tak się składa, że mam wśród znajomych wielu grzybiarzy.

Z podziwem i zazdrością obserwuję ich poczynania i słucham opowieści o rekordowych zbiorach. Oglądam na fejsbuku wiadra pełne maślaków, borowików i rydzów, koszyki napakowane kapeluszami różnych kształtów i rozmiarów. Co roku o tej porze jest to samo – najpierw załamywanie rąk, bo grzybów mało, potem nagle się okazuje, że jednak są i wszyscy chodzą szczęśliwi. Doskonale ich rozumiem – wychowałam się w Bieszczadach, gdzie chodzenie na grzyby jest obowiązkową częścią jesieni. Trochę mi żal, że w tym roku nie uda mi się pojechać na grzyby… Dzieci chorują jak w sztafecie – na zmianę, a obowiązki nakładają się na siebie niczym warstwy tortu. Ale cóż zrobić, może przyszły rok będzie dla nas łaskawszy?

Tymczasem musi mi wystarczyć to co na bazarku. A dziś dostałam tam piękne borowiki. Już od dawna marzyła mi się gęsta, pożywna zupa grzybowa. Taka tradycyjna – z dużą ilością miękkich ziemniaków i masła i koperku. Wróciło do mnie wspomnienie jesiennych obiadów u Babci, na które biegłam od razu po szkole i już od progu czułam leśny zapach tej wspaniałej zupy. Pamiętam ogromny garnek, w którym się gotowała i to, że znikała błyskawicznie.

500 g świeżych borowików

1 litr bulionu warzywnego

1 duża cebula

4 ziemniaki

2 średnie marchewki

2 ząbki czosnku

garść świeżego koperku

2 łyżki oleju lub oliwy

2 łyżki masła ( najlepiej klarowanego)

1 łyżka mąki pszennej i jedna łyżka masła do zasmażki

3 łyżki śmietany 30%

sól, pieprz

 

  1. Na dużej patelni rozgrzej olej/oliwę i masło. Cebulę posiekaj drobno i wrzuć na patelnię i podsmażaj przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj obrane i posiekane ząbki czosnku. Zamieszaj i od razu wrzuć na patelnię grzyby. Całość podsmażaj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 20 minut. Następnie dodaj płaską łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu i garść koperku.
  2. W osobnym garnku zagotuj bulion. Do gotującego się bulionu wrzuć pokrojone w kostkę warzywa – marchew i ziemniaki. Trzymaj, pod przykryciem, na małym ogniu przez 15 minut.
  3. Następnie całą zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem. Gotuj  przez kolejne 5 minut, a w tym czasie zrób zasmażkę – na patelnię po grzybach włóż łyżkę masła, 2 łyżki bulionu z garnka oraz łyżkę mąki pszennej. Na małym ogniu mieszaj całość do połączenia się składników. Następnie dodaj trzy łyżki śmietany, zamieszaj i rozprowadź w garnku z gotującą się zupą. Po dwóch minutach wyłącz ogień. Zupa jest gotowa.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *