Prościej się nie da. Biszkopt z jabłkami

Za każdym razem kiedy wyjmuję z piekarnika biszkopt z owocami, przypominają mi się chwile spędzone u Babci.
Takie proste ciasta robiło się w jej domu najczęściej. Kiedy byłam nastolatką kręciłam nosem na tego typu wypieki, wydawały mi się mdłe i bez wyrazu. Po co w ogóle zawracać sobie nimi głowę – myślałam – Czy nie można zrobić czegoś bardziej efektownego albo chociaż mniej zwyczajnego? Tyle jest przecież możliwości – wzdychałam przeglądając kolorowe zdjęcia wypieków w Poradniku Domowym, którego równe stosy można było znaleźć pod stolikiem kawowym w tzw. dużym pokoju. Babcia przynosiła herbatę i zmieniała okulary na te do czytania. Przeglądałyśmy zdjęcia wypieków z warstwami kremów, galaretek i budyniowych mas. Do dziś pamiętam ich fantazyjne nazwy – Fale Dunaju, Pszczółka, Orchidea, Pijak, Biskup, Santoska. Rozprawiałyśmy co z tego warto by upiec, a co można sobie darować. Dla mojej Babci wszystko co nie było nieskomplikowanym plackiem z owocami – biszkoptowym, ucieranym, drożdżowym – zaliczało się do kategorii specjałów odświętnych, a te wymagały co najmniej imienin;-)
Dziś najchętniej robiłabym w kółko proste ciasta i bardzo mnie cieszy, kiedy ktoś mnie takim częstuje. Zwykłe – niezwykłe biszkoptowe ciasto. Miękkie jak gąbka, delikatne jak puch, pachnące żółtkami i wanilią. Z kawałkami złotych antonówek i warstewką pudru na wierzchu.
Tylko tyle i aż tyle.



5 jajek
200g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 jabłka ( najlepiej kwaśne odmiany, u mnie antonówki)
esencja waniliowa/cukier waniliowy
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia.
- Jabłka obierz, oczyść i pokrój w paski, ósemki, kostki – jak lubisz.
- Jajka ubij z cukrem do białości. Kiedy masa będzie lśniąca i sztywna, wmieszaj do niej przesianą mąkę. Delikatnie, partiami, drewnianą łyżką lub szpatułką.
- Masę wlej do formy, na wierzchu poukładaj jabłka.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 45 minut.
Na jak dużą tortownicę podano składniki? Proszę o wymiary 🙂
Biszkopt upiekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Z pewnością można też użyć większej, ale będzie odrobinę niższy.
Proszki do pieczenia nie ma?
Proszek nie jest potrzebny. Dzięki bardzo dokładnemu ubiciu jajek ciasto ma odpowiednią ilość pęcherzyków powietrza i pięknie rośnie samo.