Amerykanin z owocami

Był tutaj lipiec, czy mi się wydawało?
Wdepnął na chwilę, jakby go gonili.
Czekałam na niego tygodniami, a on wpadł jak po ogień i popędził dalej. Ledwie parę słów zdążyliśmy zamienić, ledwie przysiadł na skraju krzesła, a już wiercił się i kręcił i zbierał do wyjścia. Mignął mi w słonecznym rozbłysku i znikł. Zabrał ze sobą porzeczki i świetliki znad łąki. Zabrał kwitnące lipy i kuliste czereśnie. I nawet bym mu to wybaczyła, gdyby na koniec nie podwędził ukradkiem odrobiny dnia. Tego nie da się rozgrzeszyć, zapomnieć, puścić płazem. O to jedno chowam w sercu prawdziwy żal. Na co mu one były? Te dwa złociste kwadranse o zmierzchu. Zawinął w rękaw, schował do kieszeni i prysnął jak sen. Ledwo się drzwi za nim zamknęły, a już się wyraźnie skrócił dzień.
Ostatnie porzeczki wykorzystałam do ciasta o wdzięcznej nazwie „Amerykanin z owocami”. Znalezione w babcinym zeszycie. Ciasto na sodzie, wilgotne, miękkie i lekkie. Z charakterystycznym lekko słonawym kremem ze śmietankowego serka i miękkiego masła. Myślę, że będzie równie pyszne z jagodami, wiśniami, malinami czy agrestem. Z wszelkimi drobnymi i wyrazistymi owocami. To tak na pocieszenie dla tych, którym żal, że już kończą się porzeczki;)


Ciasto Amerykanin z owocami
szklanka w tym przepisie ma pojemność 250 ml
składniki na ciasto:
2 jajka
1/2 szkl cukru
1/3 szkl oleju
3/4 szkl mąki
1/4 szkl mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
90 ml mleka
składniki na krem:
200g cukru pudru
200g miękkiego masła
200g serka śmietankowego
skórka otarta z połowy cytryny
dodatkowo – ok 300g wybranych owoców
- Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania, cienką stróżką, wlać olej i miksować jeszcze chwilkę.
- Zmieszać ze sobą obie mąki i sodę oczyszczoną. Nie przerywając miksowania dodawać mieszankę do utartej masy, naprzemiennie z mlekiem.
- Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem. Na wierzchu rozłożyć garść owoców (ok 50g). Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni C) przez ok. 45 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
- Przygotować krem. Wszystkie składniki utrzeć w mikserze na średnich obrotach. Krem nakładać na wystudzone ciasto.
- Na kremie ułożyć pozostałe owoce.
Polecam też przepisy na inne wypieki ze starego zeszytu. Co powiecie na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką? (klik) A może tartaletki z bitą śmietaną leśnymi jagodami? (klik) I zapraszam serdecznie na mój instagram (klik) !
Dodaj komentarz