Amerykanin z owocami

Był tutaj lipiec, czy mi się wydawało?

Wdepnął na chwilę, jakby go gonili.

Czekałam na niego tygodniami, a on wpadł jak po ogień i popędził dalej. Ledwie parę słów zdążyliśmy zamienić, ledwie przysiadł na skraju krzesła, a już wiercił się i kręcił i zbierał do wyjścia. Mignął mi w słonecznym rozbłysku i znikł. Zabrał ze sobą porzeczki i świetliki znad łąki. Zabrał kwitnące lipy i kuliste czereśnie. I nawet bym mu to wybaczyła, gdyby na koniec nie podwędził ukradkiem odrobiny dnia. Tego nie da się rozgrzeszyć, zapomnieć, puścić płazem. O to jedno chowam w sercu prawdziwy żal. Na co mu one były? Te dwa złociste kwadranse o zmierzchu. Zawinął w rękaw, schował do kieszeni i prysnął jak sen. Ledwo się drzwi za nim zamknęły, a już się wyraźnie skrócił dzień.

Ostatnie porzeczki wykorzystałam do ciasta o wdzięcznej nazwie „Amerykanin z owocami”. Znalezione w babcinym zeszycie. Ciasto na sodzie, wilgotne, miękkie i lekkie. Z charakterystycznym lekko słonawym kremem ze śmietankowego serka i miękkiego masła. Myślę, że będzie równie pyszne z jagodami, wiśniami, malinami czy agrestem. Z wszelkimi drobnymi i wyrazistymi owocami. To tak na pocieszenie dla tych, którym żal, że już kończą się porzeczki;)

Ciasto Amerykanin z owocami

szklanka w tym przepisie ma pojemność 250 ml

składniki na ciasto:

2 jajka

1/2 szkl cukru

1/3 szkl oleju

3/4 szkl mąki

1/4 szkl mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

90 ml mleka

składniki na krem:

200g cukru pudru

200g miękkiego masła

200g serka śmietankowego

skórka otarta z połowy cytryny

dodatkowo – ok 300g wybranych owoców

  1. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania, cienką stróżką, wlać olej i miksować jeszcze chwilkę.
  2. Zmieszać ze sobą obie mąki i sodę oczyszczoną. Nie przerywając miksowania dodawać mieszankę do utartej masy, naprzemiennie z mlekiem.
  3. Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem. Na wierzchu rozłożyć garść owoców (ok 50g). Piec w nagrzanym piekarniku (180 stopni C) przez ok. 45 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
  4. Przygotować krem. Wszystkie składniki utrzeć w mikserze na średnich obrotach. Krem nakładać na wystudzone ciasto.
  5. Na kremie ułożyć pozostałe owoce.

Polecam też przepisy na inne wypieki ze starego zeszytu. Co powiecie na ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką? (klik) A może tartaletki z bitą śmietaną leśnymi jagodami? (klik) I zapraszam serdecznie na mój instagram (klik) !

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *