Placek drożdżowy z owocami i kruszonką

To był najzimniejszy maj jaki pamiętam. Na palcach jednej ręki mogłabym policzyć dni, kiedy dało się chodzić w „krótkim rękawku”, częściej przydawały się bluzy z kapturem i parasole. Zamiast piaskownicy i wyciągania się na kocyku – kalosze i skakanie po kałużach (dzieci skakały, ja się nie odważyłam;). Zamiast lemoniady, ciepła herbata. ale cóż zrobić? Pogody, jak wiadomo, nie można sobie wybrać. Co innego ciasto!

Wczesną wiosną kiedy pojawia się rabarbar odgrzebuję w babcinym zeszycie stary przepis na jeden z ulubionych wypieków mojego dzieciństwa – placek drożdżowy z owocami i kruszonką. Klasyk. Ciasto niezawodne, zawsze wychodzi, pięknie rośnie i długo zachowuje świeżość. Nie wymaga przy tym zbyt wiele pracy. Pod maślaną kruszonkę można wrzucić różne sezonowe owoce i w ten sposób cieszyć się jego smakiem od wiosny do późnej jesieni.

Idzie lato, za chwilę utoniemy w truskawkach, ale póki co…

rabarbar;) Tak na pożegnanie wyjątkowo zimnego maja.

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Ciasto drożdżowe:

500 g mąki

80 g cukru

100 g masła

2 jaja

250 ml mleka

50 g świeżych drożdży

1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

700 g rabarbaru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Kruszonka:

200 g mąki

100 g cukru

120 g  zimnego masła

Dodatkowo – cukier puder do posypania

wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej

  1. W połowie ciepłego mleka rozmieszaj pokruszone drożdże. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  3. Masło rozpuść w reszcie ciepłego mleka. Do dużej miski wsyp mąkę, wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy, utarte jaja, mleko z tłuszczem i sól. Ciasto wyrabiaj mikserem z odpowiednią końcówką ok. 5 min, albo ręcznie, aż zacznie odchodzić od rąk. Ciasto wyłóż do natłuszczonej formy.
  4. Rabarbar umyj, obierz i pokrój na niewielkie plasterki. Następnie wymieszaj go z łyżką mąki ziemniaczanej ( najlepiej rękoma, żeby mąka dokładnie oblepiła kawałki rabarbaru). Tak przygotowany rabarbar rozłóż równomiernie na cieście drożdżowym.
  5. Przygotuj kruszonkę – mąkę, cukier i pokrojone w małe kawałki zimne masło rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Kruszonką posyp ciasto.
  6. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez godzinę.

Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem i gotowe!

Polecam tez inne przepisy na blogu. Co powiesz na puchate i wilgotne ucierane ciasto z rababrbarem (klik) albo wspaniałą orkiszową szarlotkę z połówkami jabłek? (klik) I przypominam, że Zeszyt z przepisami czeka też na instagramie (klik)



2 odpowiedzi na “Placek drożdżowy z owocami i kruszonką”

  1. Emilka pisze:

    Drożdżowe z kruszonka ! Marzenie !!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *