Placek drożdżowy z owocami i kruszonką

To był najzimniejszy maj jaki pamiętam. Na palcach jednej ręki mogłabym policzyć dni, kiedy dało się chodzić w „krótkim rękawku”, częściej przydawały się bluzy z kapturem i parasole. Zamiast piaskownicy i wyciągania się na kocyku – kalosze i skakanie po kałużach (dzieci skakały, ja się nie odważyłam;). Zamiast lemoniady, ciepła herbata. ale cóż zrobić? Pogody, jak wiadomo, nie można sobie wybrać. Co innego ciasto!
Wczesną wiosną kiedy pojawia się rabarbar odgrzebuję w babcinym zeszycie stary przepis na jeden z ulubionych wypieków mojego dzieciństwa – placek drożdżowy z owocami i kruszonką. Klasyk. Ciasto niezawodne, zawsze wychodzi, pięknie rośnie i długo zachowuje świeżość. Nie wymaga przy tym zbyt wiele pracy. Pod maślaną kruszonkę można wrzucić różne sezonowe owoce i w ten sposób cieszyć się jego smakiem od wiosny do późnej jesieni.
Idzie lato, za chwilę utoniemy w truskawkach, ale póki co…
rabarbar;) Tak na pożegnanie wyjątkowo zimnego maja.


Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
80 g cukru
100 g masła
2 jaja
250 ml mleka
50 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
700 g rabarbaru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
200 g mąki
100 g cukru
120 g zimnego masła
Dodatkowo – cukier puder do posypania
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
- W połowie ciepłego mleka rozmieszaj pokruszone drożdże. Dodaj łyżkę mąki i łyżkę cukru, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Masło rozpuść w reszcie ciepłego mleka. Do dużej miski wsyp mąkę, wlej wyrośnięty zaczyn drożdżowy, utarte jaja, mleko z tłuszczem i sól. Ciasto wyrabiaj mikserem z odpowiednią końcówką ok. 5 min, albo ręcznie, aż zacznie odchodzić od rąk. Ciasto wyłóż do natłuszczonej formy.
- Rabarbar umyj, obierz i pokrój na niewielkie plasterki. Następnie wymieszaj go z łyżką mąki ziemniaczanej ( najlepiej rękoma, żeby mąka dokładnie oblepiła kawałki rabarbaru). Tak przygotowany rabarbar rozłóż równomiernie na cieście drożdżowym.
- Przygotuj kruszonkę – mąkę, cukier i pokrojone w małe kawałki zimne masło rozetrzyj palcami, aż powstaną grudki. Kruszonką posyp ciasto.
- Ciasto odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Piecz przez godzinę.
Przestudzone ciasto posyp cukrem pudrem i gotowe!
Polecam tez inne przepisy na blogu. Co powiesz na puchate i wilgotne ucierane ciasto z rababrbarem (klik) albo wspaniałą orkiszową szarlotkę z połówkami jabłek? (klik) I przypominam, że Zeszyt z przepisami czeka też na instagramie (klik)
Drożdżowe z kruszonka ! Marzenie !!!!
Lubię takie marzenia, które łatwo jest spełnić;) Chwile w kuchni, tu zamieszaj, tam zagnieć i jest:) Pozdrawiam serdecznie