Ciasto jogurtowe z borówkami

Teoretycznie jeszcze trwa lato.

W praktyce zaczęła się już wielka zmiana. Czuć ją w powietrzu, widać na ulicach. Można się jeszcze oszukiwać. Dawać się zwieść błękitnemu niebu i popołudniowym upałom. Kupować lody na gałki i robić lemoniadę. Można ignorować chłodne noce i zimne poranki. Można nie zauważyć połyskujących w słońcu pajęczych nici i ciszy po odlocie jerzyków. Słowem, można udawać, że lato trwa w najlepsze. Do czasu. Aż ktoś tę misternie podtrzymywaną iluzję zburzy mówiąc np. – To ostatnie borówki, w przyszłym tygodniu już nie będzie – I cóż można zrobić z taką informacją?

Pozostaje upiec ciasto. Na pożegnanie.

Ciasto jogurtowe  z borówkami

(przepis „szklankowy”, szkl. 250 ml

3 jajka

0,5 szkl. cukru

1,5 szkl. mąki pszennej

0,5 szkl. mąki ziemniaczanej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

150 ml jogurtu naturalnego

150 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego

4 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z jednej cytryny

1 szkl. borówek amerykańskich

dodatkowo – garść (40g) borówek i 1 szkl. cukru pudru na lukier

Sposób przygotowania:

  1. Borówki mieszamy z 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej.
  2. W dużej misce mieszamy jajka z cukrem.
  3. Łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia. Przesiewamy do jajek i mieszamy.
  4. Dodajemy kolejno – skórkę i sok z cytryny, jogurt, olej i mieszamy aż ciasto będzie gładkie.
  5. Do ciasta wrzucamy borówki i mieszamy delikatnie.
  6. Ciasto przelewamy do formy
  7. Pieczemy w 170 st. C. przez 50 minut.
  8. Garść borówek rozcieramy widelcem. Dodajemy cukier puder i mieszamy, aż powstanie lukier.
  9. Lukrem polewamy przestudzone ciasto.

A gdybyście mieli ochotę na inne ciasta z babcinego zeszytu, to zajrzyjcie do innych przepisów na blogu! Może tradycyjny sernik wiedeński? (klik) Albo wspaniała rolada biszkoptowa z truskawkami? (klik) No i nie zapomnijcie odwiedzić mnie na instagramie (klik)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *