Rolada śmietanowa z truskawkami

Dawno dawno temu, jakoś w połowie lat 90, w pewnym sennym miasteczku na podkarpaciu otworzyła się kawiarnia z pysznymi ciastkami. Niewiele było w tym miasteczku miejsc, gdzie można usiąść i coś zjeść, więc pojawienie się kawiarni wywołało niemałe poruszenie. Lokal był bardzo elegancki. Przynajmniej tak się wtedy wszystkim wydawało. Gięte metalowe krzesła z obiciem z ekoskóry, okrągłe stoliczki ze sklejki, żółte serwetniki, niebieskie zasłony.

Moja babcia nie miała zwyczaju „wydawać na głupoty”, ale dla kawy z wnuczką robiła wyjątek. Zabrała mnie na ciastko przy pierwszej okazji. Dzień był upalny, otwarte na ulicę okna. W radio kabaret Ot-To powtarzał rytmicznie, że „to już lato”, a babcia próbowała wynegocjować u nieco zaskoczonej kelnerki kawę po turecku. Taką z grubym kożuszkiem i z dwóch łyżeczek. Nie nie, z ekspresu nie, dwie łyżeczki i zalać wrzątkiem.

Potem wracałyśmy tam wielokrotnie, bo poza znakomitą – zdaniem babci – kawą (łyżeczka cukru rzeczywiście długo leżała na kożuszku, zanim zatonęła w głębi filiżanki;)) mieli wspaniałą roladę śmietanową! Grube plastry puszystej, delikatnej słodyczy. Mocno nasączony biszkopt, prawdziwa tłusta śmietana i truskawki. Królewski deser, który dosłownie rozpływał się w ustach.

Przeglądając ostatnio stary zeszyt z przepisami mojej babci ( więcej o zeszycie tutaj Klik) znalazłam przepis na roladę śmietanową i tak mi się przypomniał ten słoneczny dzień sprzed wielu lat i kawiarnia, której już chyba nie ma. Gdybyście potrzebowali przepisu na roladę śmietanową to zapraszam. Jest naprawdę znakomita.

Rolada śmietanowa z truskawkami

4 jaja

100 g mąki pszennej

80 g drobnego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

3oo ml śmietany 36%

1 łyżka cukru pudru

1/4 szklanki wody

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego

300 g truskawek

cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać powoli (najlepiej po łyżeczce;)) cukier. Kiedy piana będzie lśniąca i sztywna, wmiksować żółtka (po jednym!). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej, stale ubijając, dodawać powoli mąkę. Całość krótko zmiksować na jednolitą masę. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach przez ok 15 minut.
  2. Gorący biszkopt ułożyć razem z papierem do pieczenia na bawełnianej ściereczce. Zwinąć w rulon razem ze ściereczką jak na zdjęciu poniżej. Zostawić do wystygnięcia.

3. Żelatynę zalać wodą i odstawić na kilka minut do napęcznienia. Następnie należy ją rozpuścić według instrukcji na opakowaniu. Ja stawiam ja na kuchence i ogrzewam delikatnie, cały czas mieszając ( żelatyna jest po tym zabiegu ciepła, nie gorąca). Odstawić do przestudzenia.

4. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać wanilię i łyżkę cukru. Łyżkę gotowej bitej śmietany włożyć do garnuszka z rozpuszczoną żelatyną i wymieszać. Dodać kolejną łyżkę, znów wymieszać. Dodać w ten sposób jeszcze 2 łyżki śmietany. Tak przygotowaną żelatynę połączyć bitą śmietaną i zmiksować krótko.

5. Rozwinąć biszkopt. Zdjąć ściereczkę i papier. Rozprowadzić na wierzchu śmietanę. Przy krótszym brzegu ułożyć truskawki. Zwinąć ponownie i wstawić do lodówki na na minimum 2 godziny.

Rolada śmietanowa z truskawkami to niejedyny przepis na wyjątkowe słodkości na moim blogu! Serdecznie zapraszam po inne pyszności – na przykład po wspaniałą tartę cytrynową z bezą (klik) lub klasyczny sernik wiedeński (klik). Przepisy i migawki z mojej kuchni znajdziecie też na moim instagramowym profilu (klik)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *