Ciasto marchewkowe z kremem

Jak to jest z tymi kubkami, że zawsze ich brakuje?

Giną biedactwa w tajemniczych okolicznościach. Wracają sobie takie kubki spokojnie ze zmywarki na półkę i nagle bum! Znikają. Jakieś zamieszanie, ktoś coś mówi, czajnik gwiżdże. Kubków nie ma. Szukaj wiatru w polu.

A Ty masz właśnie boskie, wilgotne ciasto marchewkowe i bardzo chcesz zrobić sobie kawę

Ciasto marchewkowe pachnie goździkami i cynamonem, kusi kolorem. Otwierasz szafkę na kubki i patrzysz w tę wcale niemałą przestrzeń, na której powinno stać przynajmniej kilkanaście sztuk. I nadziwić się nie możesz, że tam naprawdę nie ma żadnego! Najpierw działa mechanizm wyparcia – nie przyjmujesz tego do wiadomości. Przecierasz oczy, ale nie pomaga. Kubków dalej nie ma. Potem jest zaprzeczenie – to niemożliwe, przecież dopiero co umyłam całe stadko! To że ich nie widzę nie znaczy, że ich nie ma. Kubki?! Kuuubki, gdzie jesteście?

No i rzucasz się, bo jakże by inaczej, na poszukiwania

A właściwie, ponieważ żaden detektyw nie chce podjąć sprawy zaginionych naczyń, rozpoczynasz na własną rękę policyjne śledztwo. Po chwili masz już jakieś ślady, jakieś poszlaki. Tropy wiodą do pokoju nastolatki. Wszystko wskazuje na to, że szkolne biurko i komputer mogą mieć jakiś związek ze sprawą! I rzeczywiście, niebawem znajdujesz cztery uprowadzone maleństwa. Dwa przy kompie na biurku, jeden na półce z książkami, jeden na parapecie. Kolejne ślady prowadzą wprost do do ogródka. Lepiąca się podłoga przy wyjściu świadczy, że ktoś usiłował wynieść na zewnątrz herbatę. Czy rzeczywiście? Tak! Trzy puste kubki na tarasie. Wracając do kuchni zgarniasz jeszcze zaginione filiżanki ze stolika kawowego, półki na klucze i umywalki (!). Brawo detektywie. W nagrodę możesz zrobić kawę i zjeść ciasto kawałek ciasta.

Jeśli oczywiście umyjesz sobie kubek.

Ciasto marchewkowe z kremem

Składniki:

2 średniej wielkości marchewki

250g mąki pszennej

1 szklanka cukru

3 jajka

1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

szczypta soli

na krem:

150g serka śmietankowego (Almette, Turek, Piątnica itp.)

50g masła (zupełnie miękkiego, trzeba wcześniej wyjąć je z lodówki)

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

Ciasto marchewkowe. Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach tarki i odciskamy z nadmiaru soku.
  2. W dużej misce mieszamy jajka z cukrem i ( nie przerywając mieszania) cienką stróżką dolewamy olej.
  3. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Następnie mieszamy delikatnie, aż ciasto będzie jednolite.
  4. Dodajemy startą marchew, orzechy, przyprawy i sól. Mieszamy do połączenia.
  5. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem formy (u mnie keksówka o wymiarach 30×12 cm). Pieczemy w 180 st. C. do suchego patyczka, czyli przez ok. 45 – 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowujemy krem, którym przełożymy ciasto marchewkowe

  1. Serek śmietankowy łączymy z masłem i cukrem na jednolity krem. Można użyć miksera, albo po prostu wymieszać łyżką.
  2. Całkowicie wystudzone ciasto przekrawamy poziomo na połówki. Jeden blat ciasta smarujemy połową kremu i przykładamy drugą częścią. Pozostałym kremem smarujemy wierzch. Ciasto ozdabiamy orzechami i marchewką lub czym tylko chcemy:)

I pamiętajcie, że ciasto marchewkowe to niejedyny przepis na blogu na pyszne jesienne ciasto z babcinego zeszytu. Co powiecie na orkiszową szarlotkę z połówkami jabłek? (klik) A może aromatyczne ciasto dyniowe z kremem fistaszkowym? (klik) Zapraszam też do odwiedzania mojego profilu na instagramie (klik)



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *